Erfgoed, cultuur en meer in het Westerkwartier

Wat zoek je

Thema

1 t/m 24 van 49 resultaten

  • Coendersborg

    Coendersborg
    Nuis

    Architectuur

    De Coendersborg is ontstaan uit de drie heerden (boerderijen) Fossema, Harckema en Heringa. Uiteindelijk kwamen de boerderijen in 1668 in het bezit Van Ludolf Coender, raadsheer in Groningen.


  • Kerk Den Ham

    Kerk Den Ham
    Den Ham

    Kerk

    Deze kerk is in 1729 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse voorganger. Hiervoor is gebruik gemaakt van het afbraakmateriaal van de vorige kerk.


  • Kerk Niebert

    Kerk Niebert
    Niebert

    Kerk

    Deze mooi gelegen witte zaalkerk werd eind veertiende eeuw gebouwd op een verhoogd kerkhof. Het interieur wordt vooral bepaald door het werk van de Groninger beeldsnijder Caspar Struiwig (1698-1748).


  • Smalste straatje van Nederland

    Smalste straatje van Nederland
    Garnwerd

    Architectuur

    Garnwerd is bekend door de Burgemeester Brouwerstraat. Dit is het smalste straatje van Nederland dat voor auto’s toegankelijk is.


  • Borg Nienoord

    Borg Nienoord
    Leek

    Kasteel of Landhuis

    Borg Nienoord staat op het gelijknamige landgoed in Leek en werd in 1525 gesticht door de familie van Ewsum uit Middelstum. Bekende latere bewoners zijn leden van de familie Van Inn- Und Knyphausen.


  • Kunsterf Warempel

    Kunsterf Warempel
    Grootegast

    Attractie

    Op Kunsterf Warempel verzorgen Annet en Wim creatieve vakantie’s, tijdens deze dagen of dag kun je schilderen, boetseren of ruimtelijk vormgeven. Daarnaast doet Annet samen met Wim Huiting regelmatig kunstprojecten op locatie.


  • Kerk Niezijl

    Kerk Niezijl
    Niezijl

    Kerk

    15 november 1650 stelden de Provinciale Staten van Stad en Lande 600 florijnen ter beschikking voor de bouw van een kerk in Niezijl. Helaas was zeshonderd gulden zelfs in de zeventiende eeuw te weinig om een kerk te kunnen bouwen.


  • Kerkje Harkema

    Kerkje Harkema
    Den Ham

    Kerk

    Tussen de weilanden in het aloude Middag-Humsterland, tussen Aduard, Den Ham en Fransum, staat het kerkje Harkema dat eigenhandig werd gebouwd door de boer Albert Harkema.


  • Sluizencomplex Aduarderzijl

    Sluizencomplex Aduarderzijl
    Feerwerd

    Erfgoed

    De eerste sluizen in Aduarderzijl werden al vroeg gebouwd: rond 1400. De sluis, toen nog gemaakt van hout, zorgde ervoor dat het overtollige water uit het gebied rondom de stad Groningen terechtkwam in het Reitdiep.


  • De Schelpengrot

    De Schelpengrot
    Leek

    Architectuur

    De schelpengrot van Borg Nienoord is één van de drie schelpengrotten in Nederland. De tuinkoepel werd gebouwd rond 1700 en is aan de binnenkant volledig bekleed met een mozaïek van schelpen en stenen.


  • Kerk Garnwerd

    Kerk Garnwerd
    Garnwerd

    Kerk

    De kerk is aan het eind van de 13e eeuw gebouwd. In de zuidmuur bevindt zich nog een oorspronkelijk laag venster met oud glas-in-lood. Nadat een vorige toren in 1738 was ingestort, werd in 1751 de tegenwoordige toren gebouwd.


  • Molen Joeswert

    Molen Joeswert
    Feerwerd

    Molen of Gemaal

    Het dorpje Feerwerd heeft het oude karakter grotendeels bewaard. Dat wordt benadrukt door korenmolen Joeswert , een typisch Groningen stellingkorenmolen uit 1855.


  • Kerk Lettelbert

    Kerk Lettelbert
    Lettelbert

    Kerk

    Toen de kerk van Lettelbert in 1985 werd gerestaureerd deden bouwvakkers een lugubere vondst. Bij het open maken van een steigergat dat was gebruikt tijdens de bouw van de kerk, bleek dit vol te zitten met delen van een menselijk geraamte.


  • De Baak

    De Baak
    Lutjegast

    Monument

    Op deze plek is een enorm kunstwerk van zwerfstenen geplaatst: De Baak. Het kunstwerk werd in 2006 gemaakt door de beeldhouwer Rob Schreef. Ter hoogte van De Baak begint ook een Natuurwandeling, waaraan je kunt beginnen bij het Abel Tasmanpad.


  • Nederlandse Hervormde kerk Den Horn

    Nederlandse Hervormde kerk Den Horn
    Den Horn

    Kerk

    De Hervormde kerk Den Horn is een voormalige kerk welke tegenwoordig gebruikt wordt voor exposities en muzikale evenementen.


  • Liudgerkerk Oldehove

    Liudgerkerk Oldehove
    Oldehove

    Kerk

    Oorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.


  • Molen Fortuna

    Molen Fortuna
    Noordhorn

    Molen of Gemaal

    De Molen Fortuna in Noordhorn is een oude koren- pelmolen. Een monument in het Groninger landschap.


  • De Westerhornermolen

    De Westerhornermolen
    Grijpskerk

    Molen of Gemaal

    De Westerhornermolen of kortweg Westerhorner is een poldermolen tussen het dorp Grijpskerk en het gehucht Gaarkeuken. De molen bemaalde het gebied van het waterschap de Westerhornermolenpolder onder Grijpskerk.


  • Iwema Steenhuis

    Iwema Steenhuis
    Niebert

    Architectuur

    Het Iwema Steenhuis in Niebert werd gebouwd rond 1400. Een steenhuis werd vaak gebouwd als veilig onderkomen met muren die vaak meer dan een meter dik waren.


  • Piloersema - / Hamsterborg

    Piloersema - / Hamsterborg
    Den Ham

    Monument

    De Piloersemaborg of Hamsterborg is een borg gelegen in het Groningse Westerkwartier in het dorpje Den Ham, behorend tot de gemeente Westerkwartier. Het is de laatste boerderijborg in Nederland en is thans in gebruik als hotel en restaurant.


  • Kerk Nuis

    Kerk Nuis
    Nuis

    Kerk

    Deze romano-gotische kerk is aan het begin van de dertiende eeuw opgetrokken uit rode baksteen en ligt op een hoog punt van de Vredewolder zandrug. Tot in de negentiende eeuw was het gebouw omringd door een gracht en hoge eiken.


  • Kerk Marum

    Kerk Marum
    Marum

    Kerk

    Van alle bakstenen kerken in Groningen is dit de oudste. Het koor stamt uit de tweede helft van de twaalfde eeuw.


  • Kerk Ezinge

    Kerk Ezinge
    Ezinge

    Kerk

    Deze romaanse zaalkerk werd in de 13 e eeuw gebouwd op een wierde. De vrijstaande toren werd gebouwd in dezelfde periode. Beide gebouwen zijn inmiddels erkend als rijksmonument.


  • Klokkenstoel

    Klokkenstoel
    Oldekerk

    Architectuur

    Ondanks de naam is het dorp Oldekerk is een van de jongste dorpen van het Westerkwartier. De naam verwijst naar een kerk die hier ooit heeft gestaan. De fundamenten van deze kerk (en de bijbehorende toren) zijn teruggevonden bij opgravingen in 1998.