Musea in het Westerkwartier

Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende musea in het Westerkwartier

Museum Nienoord

Museum Nienoord is een bijzondere 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het museum is gevestigd in een monumentale borg (kasteel) met bijgebouwen en borgtuin. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524.

Ontdek de historie van borg Nienoord in de nieuwe expositie Verborgen Verhalen, waarin op speelse wijze de boeiende geschiedenis van de borg en haar bewoners wordt gepresenteerd. Bezoek de interactieve rijtuigexpositie 'Bestemming Bereikt' en ervaar wat het betekende om in de 19e eeuw te reizen per rijtuig van Leek naar Groningen. Een bezoek aan de 17e-eeuwse schelpengrot in de tuin is ook zeker de moeite waard!

www.museumnienoord.nl

 


Museum Sint Bernardushof

Het Museum Sint Bernardushof is gevestigd in het oudste huis van Aduard. Het staat met meerdere fraai gerestaureerde gebouwen op het Kaakheem. Het huis waarin het museum sinds 1997 is gevestigd dateert van 1600. De vaste collectie geeft een goed beeld van de betekenis van het werk van de Cisterciënzer monnikenorde. Daarnaast wordt ieder een thema gebracht over de Cisterciënzer Sint Bernardusabdij.

http://www.kloostermuseumaduard.nl/


Kostuummuseum De Gouden Leeuw

Het meest opvallende gebouw in Noordhorn is museum de Gouden Leeuw, een eeuwenoude dorpsherberg. De doorrit, bovenzaal en het interieur van de 18e en 19e eeuw zijn uniek.De oorijzerdracht van Friesland, Groningen en Drenthe vormt het centrale thema van de kostuumverzameling. Een bijzondere ambiance voor intieme feesten.

Langestraat 48, Noordhorn


Museum Wierdenland

600 jaar voor het begin van de jaartelling waren er in dit oude Noordelijk stukje Nederland uitgestrekte moerassen en kwelders. Drassig en leeg. Onophoudelijk blootgesteld aan de invloed van water en wind. Museum Wierdenland in Ezinge geeft een beeld van de oeroude bewoning van het Groningse kustgebied. U ziet er hoe in de loop van ruim 2000 jaar wierden en dijken werden opgeworpen en afgegraven en welke sporen dat heeft achtergelaten in het landschap van vandaag. Prof. Dr. A.E. van Giffen zorgde rond 1930 voor wereldnieuws door in Ezinge tientallen resten van woonstalhuizen, vanaf ± 400 voor Chr. bloot te leggen. Een deel van de oudste boerderij is - samen met een doorsnede van de wierde - in het museum nagebouwd. Ook worden allerlei in wierden gevonden voorwerpen getoond, variërend van aardewerken potten tot uit been vervaardigde 'glissen', voorlopers van onze schaatsen.
Kinderen kunnen schatgraven, puzzelen met scherven, ring en pen spelen, punniken, dobbelen met botjes. 

http://www.wierdenland.nl/museum.html


Museum 't Rieuw

In het schuurgedeelte van de Coendersborg is het museum ‘’t Rieuw’ gevestigd. Aan de hand van gereedschappen, gebruiksvoorwerpen, foto's en ander documentatiemateriaal wordt een beeld gegeven van de ontwikkeling van het agrarisch bedrijf in het Westerkwartier vóór de mechanisatie haar intrede deed. Het museum is geopend van 1 mei tot 1 november op donderdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30-17.00 uur. (Groepsbezoek ook buiten openingstijden)

http://www.museagemeentemarum.nl/welkom-in-t-rieuw/


Bliktrommel museum

Een nieuw museum, die de tijd doet herleven van blikken, trommels en gereedschappen.) Hein en Tineke Nauta hadden 30 jaar een kruidenierswinkel in Niezijl. In die lange periode hebben alles op het gebied verzameld van blikken en trommels. Hun omvangrijke collectie is nu gerangschikt tot een museum, die waard is om bekeken te worden. U bent van harte welkom als de vlag uithangt, anders graag op afspraak

http://www.blikentrommelmuseum.nl


Museum ’t Steenhuis

In de schuur van het Iwema Steenhuis bevindt zich het ambachtelijk streekmuseum ’t Steenhuus. De inrichting bestaat uit een authentieke bakkerij met winkel en een bijzondere verzameling bakkerij benodigdheden uit 1920. Verder treft men er een schildermuseum aan met een unieke verzameling schildersmateriaal van rond 1900, een huiskamer en een meidenkamer die zijn ingericht in de stijl van begin 20e eeuw. Op de bovenverdieping zijn o.a. een schooltje, winkeltje, cafeetje, kapperszaak , schoenmakerij en houtbewerking gereedschappen te zien. Jaarlijks wordt een thematentoonstelling ingericht. Het Steenhuis is het enig overgebleven gebouw in de provincie Groningen met de oude vorm van een middeleeuws steenhuis uit eind 14e eeuw. Achter het Steenhuis staat de dikste rode beuk van het noorden. In de tuin zijn wandelpaden aangelegd en kan men stinzenplanten en oude fruitrassen in de hoogstamfruitboomgaard bewonderen.