Varen

Wat is er op een mooie dag nou leuker dan varen? Op het Leekstermeer bent u er echt even helemaal uit. U bevindt zich namelijk in een groot natuur- en stiltegebied waar u zich ver van de bewoonde wereld waant. Wuivende rietkragen, prachtige vergezichten en een 220 hectare groot meer bieden alle rust en ruimte om heerlijk te genieten.

Het Leekstermeer wordt niet druk bevaren en u treft er alleen kleine boten aan. Bovendien is de diepte er gemiddeld maar 1,5 meter. Ideaal dus om te leren surfen of zeilen. Maar u kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid eropuit trekken met een zeil- of motorboot, een kano, een fluisterboot (een stille, milieuvriendelijke elektrische boot) of een surfplank. Zwemvesten en waterdichte tonnen kunt u er gewoon bij huren.

Op diverse plaatsen in het Westerkwartier kunt u kano’s huren voor het maken van een tochtje over de smalle historische waterlopen in het gebied. Op veel markante plaatsen zijn aanlegsteigers geplaatst die u de mogelijkheid bieden eenvoudig een kijkje te nemen ‘ op de wal’.