Fietsen

De kronkelende weggetjes, het weidse landschap en de slingerende sloten en geultjes nodigen uit om er actief op onderzoek uit te gaan. Het wonderlijke landschap van het Westerkwartier maakt het mogelijk om er mijlenver te fietsen en rond te kijken. De weidsheid en het bijzondere licht heeft menig schilder al geïnspireerd.

U kunt het gebied op goed geluk doorkruisen of een van de uitgezette themaroutes volgen. Het Westerkwartier profiteert daarnaast ook van het feit dat Groningen nu het meest interactieve fietsknooppuntnetwerk heeft.

Fietsroutes

Bij het Toeristisch Informatiepunt (TIP) in Nienoord te Leek kunt u terecht voor beschrijvingen van onder andere de: Abel Tasmanfietsroute, Nienoordroute, Marheemroute, Boerengoed route en het Schansenspoor, dat langs stille getuigen van de Tachtigjarige Oorlog in het Westerkwartier voert. Of fiets langs het Monnikenspoor waarbij u het spoor van de Cisterciënzer monniken volgt, die vanuit het klooster Tribus Monitubs ( Trimunt) een belangrijk stempel op de ontwikkeling van het gebied zetten. Tot slot is er nog de Zoute Bagelroute die u onder andere langs de Tolbeter Petten voert.  De lengtes van de routes variëren van 25 tot 40 kilometer.

Naast deze routes is er ook het fietsknooppunt netwerk Groningen. Dit kenmerkt zich door knooppuntpanelen die zijn voorzien van QR- codes.  Door deze codes met een smartphone te scannen kunnen fietsers extra informatie over de omgeving en bezienswaardigheden onderweg opvragen. Hiermee heeft de provincie Groningen de primeur. Het netwerk bestaat uit verschillende fietsroutes die via knooppunten (meestal kruisingen van wegen/fietspaden) met elkaar verbonden zijn. Het nieuwe fietsknooppuntennetwerk is een aanvulling op de bewegwijzerde ANWB-fietsroutes.