Bezienswaardigheden

Het Westerkwartier omvat in haar prachtige landschappen een veelheid aan erg goed erfgoed. Even een dagje er tussen uit, of juist een hele vakantie met historie en authenticiteit, het is allemaal mogelijk. Speuren naar sporen van het verleden om daarna weer verzadigd terug te kunnen keren naar het heden. 

Nienoord

De borg Nienoord in Leek maakt deel uit van Museum Nienoord. Museum Nienoord is een bijzondere 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Ontdek de historie van borg Nienoord in de nieuwe expositie Verborgen Verhalen, waarin op speelse wijze de boeiende geschiedenis van de borg en haar bewoners wordt gepresenteerd. Bezoek de interactieve rijtuigexpositie 'Bestemming Bereikt' en ervaar wat het betekende om in de 19e eeuw te reizen per rijtuig van Leek naar Groningen. Een bezoek aan de 17e-eeuwse schelpengrot in de tuin is ook zeker de moeite waard. Houd de website in de gaten voor tijdelijke exposities en evenementen.

www.museumnienoord.nl

Allersmaborg

Borgen zijn fraaie buitenverblijven van jonkheren uit vervlogen tijden. Ze hebben meestal hun oorsprong in een ‘steenhuis’, een simpel verdedigingswerk uit de veertiende of vijftiende eeuw waarin rijke boeren in tijden van gevaar hun toevlucht zochten. In het open wierdenlandschap vlakbij Ezinge light verscholen achter boomsingels de Allersmaborg, één van de weinige bijna geheel bewaard gebleven middeleeuwse borgen. De rijk begroeide tuin rond de borg is vrij toegankelijk.

http://www.allersmaborg.nl/
 

Coendersborg

De borg is ontstaan uit drie strekkende heerden: Fossema, Harckema en Heringa. Door vererving, ruil en koop zijn ze in één hand gekomen. In 1668 kwamen ze in het bezit van Ludolf Coenders, raadsheer van Groningen. Het huis heeft een schilddak met hoekschoorstenen, die door borden zijn afgedekt. In 1956 werd de borg verkocht aan de Stichting Het Groninger Landschap. Het landgoed beslaat nu 74 hectare. Het huis is niet te bezichtigen maar het erachter gelegen bos is echter vrij toegankelijk.

http://www.groningerlandschap.nl

Iwema Steenhuus


Het Iwema Steenhuis in Niebert is het enige nog resterende middeleeuwse steenhuis in de provincie Groningen. Het steenhuis dateert van eind veertiende, begin vijftiende eeuw. Het huis heeft dikke muren en een zadeldak. Achter het Iwema Steenhuis ligt een fraaie tuin met appel- en perenbomen van zeldzame Groningse rassen, zoals de renet Ekenstein en het kaneelzoetje. In het voorjaar kleuren de stinsenplanten de tuin wit, geel en lichtpaars. In de tuin staat ook de dikste boom van Groningen: een rode beuk met een omtrek van zes meter.

http://www.museagemeentemarum.nl/

Piloersmaborg

In het boerderij gedeelte van de Piloersmaborg bij Den Ham worden oude veerassen gehouden en op het erf is een groot assortiment oude fruitrassen verzameld. De Piloersemaborg is de enige overgebleven borgboerderij van de provincie en ook daardoor uniek. Het huis ademt de sfeer van een statige 19e eeuwse boerenbehuizing en is met boerenantiek ingericht. In de voormalige schuur, nu het achterhuis, en op de bovenverdieping van het tussenhuis bevinden zich de gastenverblijven.

http://www.piloersema.nl/

Deel deze pagina