Middag Humsterland

Naast het Nationaalpark Lauwersmeer behoort ook het Nationaal Landschap Middag-Humsterland bij het groene Westerkwartier. De voormalig middeleeuwse eilanden Middag en Humsterland liggen ten noordwesten van de stad Groningen.
 

Het landschap kenmerkt zich door de goed bewaard gebleven archeologisch interessante wierden. Een wierde is een ophoging van land (terp) waarop vroeger de bewoning plaats vond. De gebogen vormen van de sloten en percelen herinneren aan de wadgeulen tussen de eilanden, die nu dichtgeslibd zijn.
Alle karakteristieken van het oudste cultuurlandschap van Nederland zijn bewaard gebleven omdat er in het ongerepte boerenland geen sprake van ruilverkaveling is geweest. Middag-Humsterland vraagt er om ontdekt te worden. De kronkelende weggetjes, het weidse landschap en de slingerende sloten en geultjes nodigen uit om er actief op onderzoek uit te gaan. Het wonderlijke landschap maakt het mogelijk om er mijlenver te fietsen, wandelen en rond te kijken. De weidsheid en het bijzondere licht heeft menig schilder (De Ploeg) al geïnspireerd.
Naast de cultuurhistorie van het landschap en de verschillende wierdendorpjes zijn er allerlei bezienswaardigheden waaronder: een overblijfsel van het Cisterciënzer-klooster en museum in Aduard, Romaanse kerken in Oostum en Fransum en de Allersmaborg in Ezinge en Hamster of Piloersmaborg in Den Ham. In Ezinge bevindt zich ook Museum Wierdenland waar alles over de geschiedenis van de wierden en het wierdenlandschap valt te ontwaren. Middag-Humsterland is een open en gaaf landschap waar rust en ruimte aanmoedigen om onder de indruk te raken.

Deel deze pagina