Erg goed erfgoed

Het cultureel erfgoed van het Westerkwartier is in tegenstelling tot de Wester cultuur wel direct zichtbaar. Het gaat om sporen uit het verleden, die zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn. Monumenten waaronder molens, kerken en borgen of stedenbouwkundige structuren in relatie met het landschap, zoals de lintbebouwing of wierdenbebouwing. Maar ook archieven, musea met voorwerpen en archeologische vondsten en de daarbij behorende verhalen, gewoonten en gebruiken.
Zichtbaar zijn ook de verschillen van het erfgoed op de klei-, zand- of veengronden Het Westerkwartier herbergt genoeg erfgoed om voor alle geïnteresseerden iets historisch te ontdekken. Met de auto, fietsend of wandelend langs kerken, borgen en wierden trekken. Het landschap en de bijbehorende bebouwing in al haar facetten voelen, proeven, ruiken en aanschouwen. Lekker neuzen in het Klooster-, Nationaal Rijtuigen-, Wierden- of het Blik, Trommel en Oudhedenmuseum om een beeld van vroeger te krijgen of te herinneren. Struinen langs water- en korenmolens, beschermde dorpsgezichten of een dag met het hele gezin doorbrengen op landgoed en familiepark Nienoord.
Het Westerkwartier omvat in haar prachtige landschappen een veelheid aan erg goed erfgoed. Even een dagje er tussen uit, of juist een hele vakantie met historie en authenticiteit, het is allemaal mogelijk. Speuren naar sporen van het verleden om daarna weer verzadigd terug te kunnen keren naar het heden. De verschillende erfgoedlogies maken een stapje terug in de tijd helemaal compleet.

Deel deze pagina