'Nissen in Kerken‘ in museum Wierdenland te Ezinge

'Nissen in Kerken‘ in museum Wierdenland te Ezinge

EZINGE – Van 1 juli tot en met 30 september 2012 toont Museum Wierdenland in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken de fototentoonstelling ‘Nissen in Kerken’ in het museum in Ezinge en in zeven kerken in de nabije omgeving.

Op zoek naar het intieme licht in middeleeuwse kerkjes, ontdekte fotograaf en beeldend kunstenaar Han Reeder in Groningen en Friesland nissen waarin licht en schaduw elkaar ontmoeten.
Nissen in kerken hadden belangrijke functies in de liturgie en het middeleeuwse godshuis. Wat rest zijn lege nissen, gevuld met licht. Han Reeder vangt het licht en vult de nissen met verwijzingen naar cultureel en religieus erfgoed, stillevens uit de 17e eeuw en persoonlijke idolen. De tentoonstelling omvat in totaal 60 foto’s.
In de middeleeuwse kerken van Ezinge, Feerwerd, Garnwerd, Oostum, Den Ham, Fransum en Niehove hangen zeven maal zeven foto’s van Han Reeder. Ter gelegenheid van de tentoonstelling geeft uitgeverij Noordboek het boek “Nissen in middeleeuwse kerken’ uit.

Museum Wierdenland is verheugd voor deze tentoonstelling te kunnen samenwerken met de Stichting Oude Groninger Kerken. De Stichting Oude Groninger Kerken brengt een speciale fietsroute uit, die langs alle zeven kerkjes en het museum leidt. Museum Wierdenland houdt iedere derde zaterdag van de maand fietsexcursies met een route langs een aantal van de zeven kerken.
Museum Wierdenland is van dinsdag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 tot 17.00 uur. De kerkjes zijn zoveel mogelijk dagelijks en in het weekend geopend. Raadpleeg voor actuele openingstijden, lezingen en excursies de website: www.wierdenland.nl

 

Deel deze pagina