Kunst in Kerkenpad

Kunst in Kerkenpad


Wandelen, fietsen of toeren in het Zuidelijk Westerkwartier langs middeleeuwse kerken met prachtige kunst.

In de maand juli wordt voor het zesde jaar de tentoonstelling “Kunst in Kerkenpad” georganiseerd. In de prachtige middeleeuwse kerken van Tolbert, Niebert, Nuis, Marum en Noordwijk exposeren in de maand juli vijf professionele kunstenaars, ieder in z’n eigen kerk. De route langs deze kerken voert door het zo kenmerkende coulisselandschap van deze streek.

Dit bijzondere kunstevenement start op vrijdag 1 juli. De kerken en Roesd zijn de hele maand juli geopend voor publiek op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Informatie en routes liggen klaar bij Roesd en de deelnemende kerken. De entree is gratis.

De Plaatselijke Commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken hebben in samenwerking met Roesd vijf bekende, merendeels noordelijke kunstenaars bereid gevonden hun werk te exposeren.

Annemiek Vos - kerk Tolbert Na Academie Minerva heeft Annemiek Vos een eigen beeldtaal ontwikkeld, die uitgaat van de werkelijkheid, maar met sterk vereenvoudigde beelden. Het vaak terugkerende thema is het “huis”. Na jaren is ze weer naar de directe waarneming gaan werken. Dit gaf inspiratie voor een grote serie olieverfschilderijen van de stad Groningen, waar de kunstenares al 40 jaar woont. De sfeer is daarin erg belangrijk: het soort weer moet “voelbaar”zijn. Zondag 24 juli is Annemiek Vos in de kerk van Tolbert aanwezig.

Theo Leijdekkers - kerk Niebert Theo Leijdekkers volgde na zijn studie Pedagogiek/Andragologie de Academie Minerva. Hij woont en werkt in het Groninger Ommeland. Hij schildert met olieverf op linnen kleurrijke werken met grote bloemenzeeën, doorkijkjes en spiegelingen. De kleuren zijn helder en de bloemen zo levensecht, dat je denkt ze te kunnen aanraken. Daarnaast schildert hij portretten, stillevens en landschappen. Zondag 17 juli is Theo Leijdekkers in de kerk van Niebert aanwezig.

Marius van Dokkum - kerk Nuis Marius van Dokkum studeerde aan de Christelijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Kampen , met als hoofdvak illustratie. Na deze studie vestigde hij zich in Apeldoorn, waar hij werkzaam is als schilder, illustrator, tekenaar en ontwerper. Veel van zijn schilderijen hebben iets humoristisch. Eenvoudige mensen in hun eigen leefomgeving, die ondanks hun eigenaardigheden toch sympathiek overkomen. Zijn werk wordt gekenmerkt door de vele details. Hij is van mening, dat humor zijn werk toegankelijker maakt. Op zondag 3 juli is Marius van Dokkum in de kerk van Nuis aanwezig.

Reinder Homan - kerk Marum Reinder Homan kreeg zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en de Jan van Eyckacademie in Maastricht. In 1990 won hij de Nederlandse grafiekprijs. Uit zijn verfijnde sfeervolle landschappen en natuurstudie blijkt zijn enorme beheersing van de etstechniek. Het karakter van de met houtwallen omzoomde weide- en akkerlanden, doorsneden door beekjes en diepjes van de Friese Wouden en het Groninger Westerkwartier weet hij als geen ander te treffen. Zondag 10 juli is hij in kerk van Marum aanwezig.

Keimpe van der Kooi – kerk Noordwijk Keimpe van der Kooi is al weer 25 jaar een stadjer. Vanwege zijn studie filosofie is hij vanuit Drachten in Groningen gaan wonen. Na deze studie kwam een oude liefde weer aan de oppervlakte: de beeldende kunst. Hij studeerde af aan de Klassieke Academie voor schilderkunst. Er is niet een specifiek onderwerp dat de meeste belangstelling heeft. Het gaat hem er vooral om het licht te “pakken” en de kleuren zo veelzeggend mogelijk in beeld te brengen. Zondag 17 juli is Keimpe van der Kooi in de kerk van Noordwijk.

Roesd - Als pleisterplaats dient Roesd. Bij Roesd zijn Giclée's van de deelnemende kunstenaars te bewonderen. Zijn de 5 kerken de oudste gebouwen in het gebied, het pand van Roesd met zijn dak van roestend cortenstaal en opvallende architectuur is een van de nieuwere. In de winkel verkoopt men naast Giclée’s (een reproductie die in bijna niets onderdoet voor het origineel), kunstkaarten en kunstboeken van o.a. deze kunstenaars. En mocht men trek in iets lekkers gekregen hebben: Roesd herbergt ook een brasserie. Voor meer informatie, adressen en een plattegrond kunt u ook bij ons terecht.

De kerken zijn geopend op vrijdag, zaterdag en zondag in juli van 13.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis!

Meet & Greet de kunstenaars 
Vrijdag 1 juli - alle kunstenaars in hun ‘eigen’ kerk 
Zondag 3 juli - Marius van Dokkum - kerk van Nuis 
Zondag 10 juli - Reinder Homan - kerk van Marum 
Zondag 17 juli - Keimpe van der Kooi - kerk van Noordwijk 
Zondag 24 juli - Annemiek Vos - kerk van Tolbert 
Zondag 31 juli - Theo Leijdekkers - kerk van Niebert 

Deel deze pagina