Expositie ‘De wijsheid van het Groninger land’ in Tolbert

Expositie ‘De wijsheid van het Groninger land’ in Tolbert


Van zaterdag 1 augustus t/m zondag 1 november 2015 is in het museum van Fredewalda de expositie ‘De wijsheid van het Groninger land’ te bewonderen. Jan Hazenberg, die in zijn werkzame leven veehouder was op de boerderij De Holm 16 te Tolbert, heeft een selectie gemaakt uit zijn schilderijen en exposeert in de CazemierBoerderij.

JAN HAZENBERG (1937)
Toen Jan Hazenberg stopte als veehouder, zocht hij een nieuwe uitdaging. Door veelvuldig museumbezoek, was zijn interesse voor schilderijen gewekt. Schilderen, zou hij dat ook kunnen? Zijn eerste lessen in tekenen en schilderen volgde Jan bij de Teken- en Schildersgroep Roden. Dit was het begin van zijn carrière als zondagsschilder. Zijn onderwerpen vindt Jan Hazenberg als hij onderweg is. Gewapend met zijn onafscheidelijke camera legt hij bijzondere gebouwen, landschapselementen of dieren vast. Met een eigen interpretatie, door dingen toe te voegen of weg te laten, wordt thuis in het atelier, het schilderij gemaakt en elk schilderij voelt als een nieuwe uitdaging. Jan werkt figuratief, in olieverf. Met olieverf worden de kleuren mooier, dieper. Werken met olieverf is een langzaam proces en dat past bij hem.

Het Groninger Hoogeland is voor Jan een terugkerende inspiratiebron. Hij wordt geraakt door de wijdsheid van het landschap, door de lage horizon, de prachtige luchten en wolkenpartijen, het mooie licht.  Jan Hazenberg belééft het landschap als hij zijn foto’s schiet. Hij heeft het vermogen om zijn gevoel van ontroering, verstild in de schilderijen tot uitdrukking te brengen.

Open: iedere zaterdag en zondag van 13.30-17.00 uur.

Deel deze pagina