Eénnachtsfestival ‘Nacht van Electra’

Eénnachtsfestival ‘Nacht van Electra’


In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september 2015 vindt het éénnachtsfestival de ‘Nacht van Electra’ plaats. Dit is een één-nachts cultureel festival, geïnspireerd door het landschap van Noordwest-Groningen. Basisgedachte van de Nacht van Electra is niet een jaarlijks terugkerend gelijkvormig festival, maar een steeds in vorm en gedaante wisselend evenement, dat op verschillende locaties en tijdstippen kan plaatsvinden. Deze zesde editie besteedt aandacht aan de totale maansverduistering, die in de nacht van zondag 27 op maandag 28 september a.s. plaatsvindt. Plaats van handeling van het festival is het Nationaal Park Lauwersmeer.

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een van de donkerste gebieden van Nederland en als zodanig in de running voor het predicaat Dark Sky Park. De verduistering zal er, bij geschikt weer, uitstekend waar te nemen zijn. In dezelfde nacht is er ook sprake van een zogenaamde 'supermaan': de maan bevindt zich door haar ellipsvormige baan relatief dichter de aarde. De verduistering vindt plaats tussen 2.11 en 7.24 uur. Een bijzondere gebeurtenis want pas in 2029 zal er weer een totale maansverduistering in Nederland te zien zijn.

Aan het begin van de verduistering worden de sterren aangeroepen door hoornist Laurens Otto in Olivier Messiaen's Appel Interstellaire. Govert Schilling, bekend van Pauw & Witteman en RTL Late Night, geeft toelichting over de verduistering. Boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer neemt bezoekers mee op een nachtelijke ontdekkingstocht door het Nationaal Park, en er zijn de hele nacht films te zien van alle - meer of minder succesvolle - pogingen van mens en dier om naar de maan te reizen.

Locatie: 53°23'46.7"N 6°13'34.0"E

Navigatieadres: Strandweg 11 9976VS Lauwersoog

Meer info: www.nachtvanelectra.nl

Deel deze pagina